22/06/2021 | Gemeentebelastingen doorgelicht

1 beschikbare sessie(s) Schrijf u nu in

Belastingen en retributies worden vaak in één adem genoemd, en toch zijn ze erg verschillend. In een recent arrest van het Hof van Beroep van Gent werd het spanningsveld tussen belastingen en retributies nogmaals blootgelegd. Tijd dus voor een stand van zaken.

Tijdens dit webinar zet docente Sarah De Braekeleer het onderscheid tussen belastingen en retributies uiteen.  Hierbij besteedt ze aandacht aan de gevolgen van het onderscheid op het gebied van de vestiging, betwisting en invordering van deze heffingen. Tot slot wordt er onderzocht wat een administratie kan doen wanneer de door haar opgelegde retributie een belasting blijkt te zijn.

Verder staat docent Bart Engelen stil bij de retributie op de inname van het openbaar domein en de activeringsheffing. Er wordt onder meer aandacht besteed aan het groeiend aantal heffingen voor de inname van het openbaar domein, waaronder heffingen en nutsvoorzieningen, standplaatsen op markten, en dergelijke.Voor wat betreft de activeringsheffing wordt ingegaan op onbebouwde kavels en gronden, de voorwaarden tot belastbaarheid, de bevoegdheid om in te grijpen in functie van de fiscale autonomie, ...

Een meer gedetailleerd programma volgt binnenkort.

 

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Lokale financiën | FinConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
22/06/2021 online via webinar

Live webinar

Sprekers
Bart Engelen (Antaxius Advocaten) is licentiaat in de rechten, geaggregeerde voor het hoger secundair en niet-universitair hoger onderwijs in de rechten (2004, Universiteit Antwerpen, onderscheiding), Master in Tax Law (2005, Universiteit Antwerpen, onderscheiding) en Master in Business Law (2008, Universiteit Antwerpen, grote onderscheiding) en is sinds 2005 verbonden aan de balie van Antwerpen. Hij is geregeld spreker op studiedagen en seminaries voor medewerkers van lokale overheden. Hij publiceert ook regelmatig in fiscale tijdschriften, advies- en nieuwsbrieven en maakt ook deel uit van de redactieraad van het tijdschrift Lokale en Regionale Belastingen (die Keure) en FinConnect (Vanden Broele).
Sarah De Braekeleer is advocate, gespecialiseerd in onder meer lokale belastingen en (overheids)aansprakelijkheid. Zij is auteur en co-auteur van diverse artikelen en publicaties over lokale belastingen en aansprakelijkheid. Daarnaast is zij regelmatig spreker over topics rond lokale belastingen voor Uitgeverij Vanden Broele.
Datum
Dinsdag 22 juni 2021
Locatie
Online (live webinar)

online via webinar
Praktische info
Live webinar

Deze opleiding in de vorm van een live webinar gaat door op dinsdag 22 juni 2021, van 10.00 - 12.30 u. De link naar de Zoom meeting wordt u apart doorgestuurd, evenals de link om de documentatie digitaal te raadplegen.

Documentatiemap

De documentatiemap wordt opgestuurd naar het adres dat u invult bij inschrijving (= facturatieadres). Wenst u toch een ander adres - bv. door thuiswerk - laat ons dit dan zeker tijdig weten via het opmerkingenveld.

OPGELET: uw documentatiemap wordt op 15 juni verstuurd met de post, zodat u deze tijdig krijgt. Schrijft u in ná deze datum, dan kunnen wij de map niet meer opsturen, maar geven wij u wel toegang tot het digitale dossier.

Stel uw vragen!

Heeft u op voorhand vragen? Aarzel dan niet ze te stellen via opleidingen@vandenbroele.be.

Programma
  • De retributie op de inname van het openbaar domein
  • De activeringsheffing
Prijs
Deze prijs is incl. btw en documentatiemap.
Wie Prijs incl. btw Info
Per deelnemer € 119
Kies 1 of meerdere sessies