De nieuwe federale mantelzorgwet onder de loep

1 beschikbare sessie(s) Schrijf u nu in

Mantelzorg is een essentieel onderdeel van thuiszorg, eventueel van residentiële zorg. Meestal kiezen we er niet echt bewust voor. Het overvalt ons soms. Mantelzorg is ook een maatschappelijk beladen begrip. Voor sommigen staat het voor ‘warme zorg’, een meerwaarde die een professionele zorgverlener moeilijk kan bieden. Voor anderen is het een maatschappelijk opvangnet voor de tekorten van de georganiseerde zorg. Maar iedereen die in mantelzorg aanwezig is, vindt een maatschappelijke erkenning van de rol mantelzorger het minimum. De nieuwe federale mantelzorgwet biedt een antwoord op die vraag.

In dit webinar onder leiding van Els Van Langenhoven verkennen we de draagwijdte van de federale mantelzorgwet. Eerst maken we een kleine zijsprong om andere mantelzorgrechten te duiden, die geen raakvlakken hebben met deze wet. Daarna nemen we voluit de drie pijlers van de federale mantelzorgwet onder de loep:

  • de eenvoudige erkenning mantelzorger;
  • de erkenning mantelzorger met sociale rechten;
  • het nieuwe mantelzorgverlof voor personen met een arbeidscontract. 

Tot slot zoomen we in op specifieke statuten die de rol mantelzorger kunnen doorkruisen, bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, een zelfstandige activiteit, …

Na het webinar heeft u het antwoord op de volgende vragen:

Wat betekent deze wet voor de mantelzorger? Wat koopt hij ermee? Wat is het verschil tussen een eenvoudig attest en het sociaal recht? Wanneer kan men best gebruik maken van het mantelzorgverlof? Bij welke diensten vraag ik deze mantelzorgrechten?

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
01/03/2021 online via webinar

Webinar on demand

Spreker
Els Van Langenhoven is expert wetgeving en belangenbehartiging bij de Dienst Maatschappelijk werk van CM. Ze werkt voornamelijk rond signalenbehandeling, ontsluiting van de wetgeving en ontwikkelt werkinstrumenten voor maatschappelijk werkers. Ze is expert sociale rechten voor de doelgroepen chronisch zieken, personen met een handicap, ouderen met een zorgbehoefte en hun mantelzorgers.
Datum
Maandag 01 maart 2021
Locatie
Online (webinar on demand)

online via webinar
Praktische info

Het webinar is beschikbaar vanaf 1 maart 2021, en dit voor de duur van twee maanden. Zo heeft u ruim de tijd om dit webinar te volgen, op een moment dat u zelf kiest. We sturen u de link tijdig door.

Vragen?

Heeft u na het webinar nog vragen? Aarzel dan zeker niet om ze te stellen. Dat kan via redactie@connect-to-viewz.be. We bundelen alle vragen en de antwoorden erop en bezorgen ze nadien aan alle deelnemers.

Prijzen
In deze prijzen is de btw begrepen.
Wie Prijs incl. btw Info
Basisprijs € 75 Prijs voor niet-abonnees Sociale Landkaart
Kortingsprijs € 55 Prijs voor abonnees Sociale Landkaart
Kies 1 of meerdere sessies