Lokale democratie in Vlaanderen | studienamiddag, incl. boekvoorstelling

De kijk van burgers, middenveld, politici en ambtenaren
0 beschikbare sessie(s)
Op de vooravond van de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 organiseren Vanden Broele en de Universiteit Gent een boeiende studienamiddag over lokale burgerparticipatie.
 
Onderzoekers uit verschillende vakgroepen van de Universiteit Gent zullen u meenemen door het uitgebreide scala aan participatieve instrumenten en mogelijkheden om burgers invloed te geven in het lokale beleid. Ze vertrekken hierbij vanuit hun nieuwe boek 'Lokale democratie in Vlaanderen' (uitgegeven door Vanden Broele) dat dieper ingaat op de fundamentele kwestie in de opkomende trend naar meer burgerparticipatie.
 
De kern van hun onderzoek is de geloofwaardigheid van initiatieven voor democratische vernieuwing in de perceptie van de belangrijkste actoren in onze democratie: burgers, het maatschappelijk middenveld, politici en ambtenaren. Het is cruciaal dat deze praktijken van democratische vernieuwing worden ondersteund, anders blijft de belofte om het wantrouwen in de democratie aan te pakken onvervuld. Met andere woorden, als we de democratie willen versterken door het speelveld te innoveren, moeten deze vernieuwingen geloofwaardig zijn voor de voornaamste spelers.
 
Ze houden hierbij rekening met de verschillende vormen die burgerparticipatie kan aannemen: van minimale tot maximale betrokkenheid van burgers, van overleg tot stemming, en van adviserend tot bindend karakter. Ze bekijken het belang van burgerparticipatie door de lens van politici, middenveldorganisaties, ambtenaren en de inwoners zelf. Het onderzoeksproject vanuit Universiteit Gent kan ook gevolgd worden via www.participatievedemocratie.be
 
Nederlandse onderzoekers van het REDRESS-project delen op deze studienamiddag ook enkele resultaten en inzichten over burgerparticipatie in lokale besturen in de Lage Landen.
 
Deze studiedag richt zich tot alle ambtenaren, lokale mandatarissen en kandidaten met focus op de inspraak van inwoners in steden en gemeenten.
In de deelnameprijs is ook het boek 'Lokale democratie in Vlaanderen' inbegrepen.

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Lokale organisatie en werking | MATConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Kies 1 of meerdere sessies