Lokale democratie in Vlaanderen | studienamiddag, incl. boekvoorstelling

De kijk van burgers, middenveld, politici en ambtenaren
1 beschikbare sessie(s) Schrijf u nu in
Op de vooravond van de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 organiseren Vanden Broele en de Universiteit Gent een boeiende studienamiddag over lokale burgerparticipatie.
 
Onderzoekers uit verschillende vakgroepen van de Universiteit Gent zullen u meenemen door het uitgebreide scala aan participatieve instrumenten en mogelijkheden om burgers invloed te geven in het lokale beleid. Ze vertrekken hierbij vanuit hun nieuwe boek 'Lokale democratie in Vlaanderen' (uitgegeven door Vanden Broele) dat dieper ingaat op de fundamentele kwestie in de opkomende trend naar meer burgerparticipatie.
 
De kern van hun onderzoek is de geloofwaardigheid van initiatieven voor democratische vernieuwing in de perceptie van de belangrijkste actoren in onze democratie: burgers, het maatschappelijk middenveld, politici en ambtenaren. Het is cruciaal dat deze praktijken van democratische vernieuwing worden ondersteund, anders blijft de belofte om het wantrouwen in de democratie aan te pakken onvervuld. Met andere woorden, als we de democratie willen versterken door het speelveld te innoveren, moeten deze vernieuwingen geloofwaardig zijn voor de voornaamste spelers.
 
Ze houden hierbij rekening met de verschillende vormen die burgerparticipatie kan aannemen: van minimale tot maximale betrokkenheid van burgers, van overleg tot stemming, en van adviserend tot bindend karakter. Ze bekijken het belang van burgerparticipatie door de lens van politici, middenveldorganisaties, ambtenaren en de inwoners zelf. Het onderzoeksproject vanuit Universiteit Gent kan ook gevolgd worden via www.participatievedemocratie.be
 
Nederlandse onderzoekers van het REDRESS-project delen op deze studienamiddag ook enkele resultaten en inzichten over burgerparticipatie in lokale besturen in de Lage Landen.
 
Deze studiedag richt zich tot alle ambtenaren, lokale mandatarissen en kandidaten met focus op de inspraak van inwoners in steden en gemeenten.
In de deelnameprijs is ook het boek 'Lokale democratie in Vlaanderen' inbegrepen.

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Lokale organisatie en werking | MATConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Klassikale opleidingen
16/09/2024 Antwerpen

Boekvoorstelling

Datum
Maandag 16 september 2024
Locatie
Hof van Liere Antwerpen
Prinsstraat 13a
2000 Antwerpen

Klik hier voor een routebeschrijving.

Praktische info

Deze studienamiddag is opgebouwd uit verschillende paneldiscussies, gekoppeld aan de boekvoorstelling van de nieuwe uitgave van UGent.

Uitgave begrepen in de inschrijvingsprijs van deze studienamiddag
Lokale democratie in Vlaanderen


Het is één van de grote uitdagingen van deze tijd: hoe houden we de democratie sterk en gezond? Heel wat tekenen wijzen op ontevredenheid over de werking van die democratie en een laag vertrouwen in de bijbehorende politieke instellingen. Meer mensen lijken bovendien het concept ‘democratie’ zelf in vraag te stellen. 

Dit boek is de weerslag van een onderzoek naar democratie en burgerparticipatie in Vlaanderen. Het onderzoek heeft een duidelijke lokale focus. Dat is niet toevallig: de meeste experimenten met democratische vernieuwing ontstaan in onze steden en gemeenten. Het lokale bestuur staat het dichtst bij het dagelijkse leven van de burgers. Beleidsbeslissingen laten zich er meteen voelen. Vaak hoopt men dat vernieuwing op het lokale niveau ook een leerschool biedt voor een betere werking van de democratie op alle niveaus.

 Het boek bestaat uit drie delen. In een eerste deel geven we de bredere context mee van het Vlaamse lokaal bestuur. In een tweede deel presenteren we onze onderzoeksresultaten. In een derde deel gaan we de vergelijkende toer op: zien we verschillen en gelijkenissen in hoe de diverse actoren kijken naar lokale democratie en burgerparticipatie?

Programma
12.00 u. Ontvangst met broodjeslunch
12.45 u. Inleiding op de studiedag
12.55 u. Inleiding op het Gentse onderzoeksproject | Bram Verschuere, UGent
13.10 u. De belangrijkste onderzoeksresultaten op een rijtje – burgers en middenveld | Arne Roets, UGent
13.35 u. Nederlandse reflectie op participatie – perspectief samenleving/burgers | Take Sipma, Tilburg University
13.55 u. Panel met lokale burgers en middenveldorganisaties
14.30 u. Koffie
15.00 u. De belangrijkste onderzoeksresultaten op een rijtje – politici en ambtenaren | Bram Wauters & Kristof Steyvers, UGent
15.25 u. Nederlandse reflectie op participatie – perspectief overheid/bestuur | Charlotte Wagenaar, Tilburg University
15.45 u. Panel met lokale politici en ambtenaren
16.20 u. Conclusie
16.30 u. Receptie
Prijs
Deze prijs is incl. btw, catering én uitgave 'Lokale democratie in Vlaanderen". Betaling na ontvangst factuur.
Wie Prijs excl. btw Prijs incl. btw Info
Basisprijs € 61,98 € 75
Kies 1 of meerdere sessies