Artificiële intelligentie: uitdagingen en kansen voor de politie?

0 beschikbare sessie(s)

Stel: een burger komt aangifte doen van een gestolen fiets in het commissariaat. Wat doet u als u die terug kunt vinden met een druk op de knop, dankzij een AI-tool die zoekt op een foto die de burger bij zich heeft? Sinds de lancering Google Lens, ChatGPT en andere AI-technologieën lijkt dit perfect mogelijk. Maar hoe gaan politiemedewerkers best om met die opportuniteiten? Welke uitdagingen en gevaren brengt AI met zich mee bij politiewerk? Hoe krijgt de politie vertrouwen in de integratie van AI in de dagelijkse praktijk?  

De Circle of Police Leadership en Vanden Broele leggen die cruciale vragen voor aan experten uit het veld tijdens een tweetalige, nationale studiedag. In de voormiddag krijgen de deelnemers een inleiding op AI. Eerst worden de belangrijkste concepten en tendensen uitgelegd.  Daarna maakt Laurent Renard, CEO en oprichter van Phoenix AI, die theorie concreet: wat kan AI in de praktijk betekenen in de veiligheidssector? We sluiten de voormiddag af met Philippe Dautrebande, consultant IA en digitale transformatie. Hij bespreekt een maatschappelijke tendens die een impact kan hebben op de politiepraktijk: AI-gegenereerde beelden in de media. 

--- --- ---                 

Na de lunch kunnen de deelnemers kiezen uit twee parallelle sessies over het thema ‘AI en privacy’. In de ene sessie schetst dr. Rosamunde Van Brakel het regelgevend kader.  Ze geeft onder meer een algemene inleiding over de ‘AI act’ en de implicaties voor politie. In de andere sessie belicht prof. dr. Jacques Folon de wettelijke beperkingen van GDPR als het gaat om AI. Hij gaat daarbij ook in op de ethische en filosofische aspecten van dat legale kader.

Daarna ligt de focus op 'AI als technologie’, opnieuw tijdens twee parallelle sessies.  Wat zijn bijvoorbeeld de recentste tendensen rond veiligheid-gerelateerde AI bij een bedrijf als Proximus? Hoe ver staat onderzoek naar big data policing, waarbij algoritmes criminaliteitspatronen uit het verleden ‘leren’ om toekomstige trends en patronen te kunnen voorspellen?

We sluiten de studiedag af met een gemodereerd debat over de opportuniteiten en risico’s van AI voor de politie. Tijdens dit gesprek geven de sprekers noodzakelijke, verrassende en creatieve handvatten mee, zodat de deelnemers ook in hun eigen werking slim kunnen omgaan met Artificiële Intelligentie.  

Studiedag in samenwerking met:

 

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "BlueConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Kies 1 of meerdere sessies