Strategisch management voor lokale besturen

Handvatten voor het strategische beleidsproces in aanloop naar een nieuw meerjarenplan
0 beschikbare sessie(s)

Bij de start van een nieuwe legislatuur krijgt de strategie van lokale besturen doorgaans een hernieuwde aandacht, concreet in de vorm van een nieuw meerjarenplan. Naast het inhoudelijk neerschrijven van een strategisch plan, is het even belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan het proceshoe gaan we ons strategisch beleidsproces vorm geven? Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de visie en missie van uw organisatie. De vakgebieden economie, management en organizational behaviour kennen een rijke traditie aan alternatieve organisatiemodellen die telkens een ander antwoord formuleren op de vragen: wat verstaan we precies onder een strategie; wat is het nut ervan of wat mogen we er wél en niet van verwachten; hoe pakken we dit dan aan of wat zijn daarbij de opeenvolgende stappen, centrale aandachtspunten en accenten van het strategisch beleidsproces?  

Alhoewel weinig opleidingen in Vlaanderen zich momenteel toespitsen op deze bredere procesbenadering, is de nood zeer groot. Andere uitdagingen en kenmerken van een lokaal bestuur noodzaken immers een andere procesaanpak. Bovendien stelt de kennis van verschillende soorten processen leidinggevenden van een lokaal bestuur in staat om op een kritische, verrijkende en lerende wijze te kijken naar de langetermijnevolutie van hun strategisch beleidsproces. Indien de toekomst verandert, hoe kunnen we dan snel schakelen naar een ander – lees: beter gepast – proces?

Deze opleiding gaat in op algemene kennis over de verschillende managementmodellen, maar biedt meteen ook concrete inzichten en ervaringen vanuit de praktijk. Enkele lokale besturen die de kennis uit deze opleiding al toepassen in hun werking reflecteren mee over de aangereikte modellen.

 
Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Lokale organisatie en werking | MATConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Kies 1 of meerdere sessies