Het verblijfsrecht van EU-onderdanen
EU-onderdanen hebben het recht van vrij verkeer en verblijf binnen de Europese Unie. Tegelijk kent de Belgische wetgeving een meldings- en inschrijvingsplicht voor EU-onderdanen. Wat houdt dit precies in? En welke procedures dienen EU-onderdanen te volgen?
Deze praktische opleiding biedt een volledig overzicht van het verblijfsrecht van de EU-onderdanen – uitgezonderd de gezinshereniging – en gaat daarnaast ook dieper in op enkele belangrijke (knel)punten, zoals de ondertekenings-bevoegdheid van een gemeenteambtenaar, de (on)mogelijkheid tot ambts-halve inschrijving en het indienen van nieuwe aanvragen door de burger.
Verloop van de studiedag
Na een korte schets van de Europese context waarbinnen het verblijfsrecht van EU-ers kadert, krijgt u ook een aantal belangrijke aspecten van de Belgische wetgeving mee.
U leert welke de voorwaarden zijn voor een kort verblijf en welke categorieën van EU-ers daarvoor in aanmerking komen. Daarnaast krijgt u de specifieke criteria per verblijfsgrond mee voor een lang verblijf. U leert bovendien wanneer en hoe u een bijlage 20 moet nemen en wat de beroepsprocedures hiertegen zijn.
Tot slot behandelt de lesgever het duurzaam verblijfsrecht, de beëindiging van het verblijfsrecht en de afwezigheid en terugkeer. Hij besteedt bovendien extra aandacht aan oefeningen en cases.
Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Burgerzaken | OranjeConnect".