Huiszoeking en beslag

0 beschikbare sessie(s)

De (huis-)zoeking en het bijhorend beslag bestaat als onderzoeksmiddel een paar duizend jaar en is door rechtspraak over steeds andere praktijksituaties, technologische evoluties en nieuwe nationale of internationale regelgeving permanent in beweging. 

Dagvoorzitter Willy Bruggeman zal eminente sprekers de gelegenheid geven een aantal knelpunten en vernieuwingen uit te diepen:

  • Leo Mares en Sandra Tuypens: “De complexiteit en onduidelijkheid van de regelgeving zijn aanleiding tot fouten op het terrein”
  • Yves Liégeois: “De betreding van de woning met het oog op vrijheidsbeneming en huiszoeking na de ‘terrorismewet”
  • Marc Bossuyt: “De uitvoering van een bevel om het grondgebied te verlaten”
  • Kristine De Beule: “Visitatiebevel versus huiszoekingsbevel”
  • Catherine Van De Heyning: “De problematiek rond het decryptiebevel voor de verdachten”
  • Philippe Van Linthout: “Zoekingen in een informatica-omgeving”
  • Gert Vermeulen: “(huis)zoekingen in internationaal verband”
  • Als afsluiter wordt aan minister Koen Geens gevraagd om te overlopen wat in het wetsvoorstel van 11 mei 2020, houdende het Wetboek van Strafprocesrecht, nieuw of veranderd is met betrekking tot de huiszoeking en het beslag.

In de toegangsprijs van 125 euro is ook het nieuw en omvangrijk handboek ‘Huiszoeking en beslag’ begrepen van Marc Bockstaele, Willy Bruggeman, Alain Liners, Leo Mares en Sandra Tuypens, uitgegeven bij Gompel&Svacina.

De hoofdstukken overlopen de begrippen over de huiszoeking in het algemeen, huiszoekingen en beslag met een gerechtelijk oogmerk en een bestuurlijk oogmerk, het doorzoeken van vervoermiddelen, (huis)zoekingen in informaticasystemen en in een internationaal perspectief, het fouilleren van personen, DNA van plaats delict tot laboratorium, de praktische uitvoering van een huiszoeking, de vaststellingen ter gelegenheid van het plaatsbezoek, om te besluiten met een overzicht welke gespecialiseerde partners bijstand kunnen verlenen.

BIJKOMENDE INFORMATIE

Werkgroep

Piloot: Marc Bockstaele

Werkgroep: Leo Mares, Willy Bruggeman, Yves Liégeois, Sandra Tuypens en Alain Liners

Doelgroepen

Leden van de geïntegreerde politie, academische wereld en studenten criminologie, bestuurskunde, sociologie, politieke en sociale wetenschappen, veiligheidswetenschappen,…), lokale besturen, leden van de rechterlijke orde en advocatuur, leden van de bijzondere inspectiediensten en toezichthouders, private veiligheidsdiensten, politici, juridische adviseurs, beleidsmedewerkers en -verantwoordelijken,...

Accreditatie

Politiemedewerkers: Deze studiedag zal erkend worden als voortgezette baremische vorming.

Leden rechterlijke orde: De tenlasteneming van het inschrijvingsgeld van de magistraten, gerechtelijke stagiairs en personeelsleden van de rechterlijke orde werd aangevraagd bij het IGO. 

Voor hen die zich inschrijven doch niet effectief aanwezig zijn neemt het Instituut voor gerechtelijke opleiding de eventuele kosten niet ten laste. Vervanging door een collega is evenwel toegestaan, die dan met vermelding van naam en functie tekent naast de naam van de vervangen collega. 

 

 

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Politie | BlueConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Kies 1 of meerdere sessies