IPR en naam
De naam is een onderdeel van de staat van een persoon. In het Wetboek internationaal privaatrecht (WIPR) zijn er afzonderlijke verwijzingsregels voor de naam voorzien. Wie is bevoegd om de naam vast te stellen? Wat valt onder het toepasselijke recht op de naam? Wanneer kan een naam (vastgesteld of gewijzigd in het buitenland) erkend worden? Het is niet altijd evident om als beambte deze IPR-regels toe te passen in de praktijk.
Een Belgische vrouw huwt in Turkije. Ze legt haar huwelijksakte voor met naamswijziging. Kan deze erkend worden? Een kind wordt geboren in Australië. Hoe moet u de naam in de geboorteakte beoordelen? Een in België geboren kind wordt in het buitenland erkend met naamswijziging. Hoe gaat u deze naamswijziging beoordelen? Een Belgisch-Turkse vrouw wil na haar echtscheiding haar meisjesnaam terug aannemen. Waar kan ze dit doen?
Deze en vele andere praktijkcases komen aan bod in de verdiepingsopleiding ‘IPR en naam’. Aan de hand van voorbeelden van buitenlandse akten worden de IPR-regels (artikel 37-39 WIPR) nog verder verduidelijkt en toegelicht. Laura Hanson en Inès Bijvoet (beiden attaché-jurist bij de FOD Justitie - Centrale autoriteit Burgerlijke Stand) en Nele Lievens (experte Burgerlijke stand bij Vanden Broele) gidsen u door
- de vaststelling van naam en rechtskeuze in de geboorteakte
- de verandering van naam
- de erkenning van de naam in buitenlandse akten en beslissingen.
Voor deze opleiding is een basiskennis IPR noodzakelijk.
Abonnees op OranjeConnect 4-in-1 genieten 10% korting op alle opleidingen Burgerzaken!
Noot: deze opleiding is uitsluitend geschikt voor de beoogde doelgroep: werknemers bij lokale besturen en federale overheidsdiensten (FOD Justitie, FOD Binnenlandse Zaken, FOD Buitenlandse zaken, …).
Dank voor uw begrip hiervoor!
Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Burgerzaken | OranjeConnect".
