CPS-studiedag: "Financieel rechercheren"

0 beschikbare sessie(s)

Misdaad in het algemeen en fraude in het bijzonder mag niet lonen. De nationale, Europese en Internationale regelgeving bieden een uitgebreid instrumentarium, zowel administratiefrechtelijk als strafrechtelijk, om onrechtmatig verworven vermogen te ontnemen.

Financieel rechercheren omvat evenwel meer dan het afpakken van de buit of het snuffelen in financiële gegevens. Allerlei gegevens die tijdens een onderzoek verzameld worden, kunnen betekenis krijgen als ze bekeken worden met financiële deskundigheid zoals het verwerven van inzicht in de gepleegde feiten en het in kaart brengen van netwerken. Uiteindelijk doel daarbij is het bekomen van een ontmanteling van de criminele organisatie.

Intussen is er zowel binnen de politie, de bijzondere inspectiediensten, justitie en de wetenschap als de private fraudebestrijding heel wat expertise en kennis voorhanden die kan worden ingezet. Alleen weten de ketenpartners soms nog onvoldoende wat ze voor elkaar kunnen betekenen en kunnen ze heel wat vat elkaar leren.

De moderne misdaad is internationaal goed georganiseerd, het (financiële) opsporingsapparaat is dat nog onvoldoende. Tijdens deze studiedag zal vanuit verschillende invalshoeken worden gereflecteerd op de faal-en succesfactoren van financiële recherche in de praktijk alsook op de mogelijkheden om zowel de horizontale als Europese/internationale samenwerking tussen de betrokken actoren te intensifiëren en verbeteren om tot een meer doelmatige bestrijding te kunnen komen.

 

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Politie | BlueConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Kies 1 of meerdere sessies