Debiteurenbeheer: basissessie UBOG

Basiskennis over een uitvoerend beslag op onroerend goed
0 beschikbare sessie(s)

Een uitvoerend beslag op onroerend goed (UBOG) is wellicht de zwaarste invorderingsprocedure voor zowel de debiteur of eigenaar van het pand als voor de financieel directeur die de procedure voorbereidt, opstart en uitvoert. Het leggen van een hypotheek geeft bij eigenaars al een vervelend gevoel, maar het openbaar verkopen van hun pand is voor hen vaak een stap te ver. Ook voor veel (kleinere) besturen lijkt deze procedure een stap te ver. Maar is dat wel zo?

Er dienen inderdaad inspanningen te worden geleverd door het bestuur, maar via een goed retributiereglement gelinkt aan het opstarten van een UBOG-procedure kan een flink gedeelte van de kosten gerecupereerd worden. Met de nodige ondersteuning kunnen ook kleine besturen succesvol een UBOG-procedure voeren. Via een UBOG-procedure kan u bovendien sterk beleidsondersteunend werken. 

Binnen de cyclus workshops die Vanden Broele organiseert rond debiteurenbeheer wordt deze sessie bewust als laatste sessie georganiseerd. Het is immers belangrijk om al een goede basiskennis van het debiteurenbeheer te hebben (en dus de voorgaande sessies al gevolgd te hebben) om ook deze procedure onder de knie te krijgen.

Als vervolg op deze eerder theoretische basissessie zal in het najaar 2023 een praktische workshop rond UBOG worden georganiseerd. Hier kan u met een concrete case vanuit uw bestuur in gesprek met de lesgever en eventueel met uw medecursisten. Samen maakt u een plan van aanpak om uw concrete UBOG-dossier al voor te bereiden.

 

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Lokale financiën | FinConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Kies 1 of meerdere sessies