Tegemoetkomingen aan personen met een handicap. Ook voor mijn cliënt?

0 beschikbare sessie(s)

Op 1 juli 1987 trad de wet van 27 februari 1987 betreffende de tegemoetkomingen aan personen met een handicap in werking. De maatschappelijke integratie voor personen met een handicap blijft een heet hangijzer en de tegemoetkomingen zijn heel complex. Maar recent onderging de wet van 1987 een aantal belangrijke aanpassingen. Denk aan de ‘prijs van de liefde’, de ‘prijs van de arbeid’ en de leeftijdsverlaging naar 18 jaar.

Na een kort historisch overzicht, bekijken we in dit webinar aan welke voorwaarden een persoon met een handicap moet voldoen om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming. Wat zijn de leeftijdsvoorwaarden, maar ook nationaliteits- en verblijfsvoorwaarden?

Wanneer adviseert u een cliënt een aanvraag voor een inkomensvervangende en integratietegemoetkoming in te dienen? En hoe kan u hem hierin begeleiden? Wanneer beantwoordt uw cliënt aan ‘een vermindering’ van verdienvermogen? Hoe wordt de zelfredzaamheid beoordeeld en welke criteria zijn hierbij van belang? We geven tips voor een goede medische onderbouwing, en bespreken de documenten die hier een rol kunnen in spelen.

Ook de financiële berekening van de tegemoetkoming komt aan de hand van concrete situaties uitgebreid aan bod. Wie 18 jaar is en een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuning ontvangt, kan ervoor kiezen om de overstap te maken naar een inkomensvervangende en integratietegemoetkoming. Een niet zo makkelijke keuze, die men best neemt met kennis van zaken. Tot slot kijken we ook kritisch naar het huidige systeem en richten we een blik op de toekomst.


Deelnameprijs

Basisprijs: € 75 (niet-abonnees Sociale Landkaart)
Kortingsprijs: € 55 (abonnees Sociale Landkaart)

 

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Welzijn en Zorg | VIEWZ".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Kies 1 of meerdere sessies