Hoeveel subsidies hebben de Vlaamse lokale besturen de afgelopen jaren ontvangen? Ontdek, leer en benchmark!

1 beschikbare sessie(s) Schrijf u nu in

Vroeg u zich altijd al af hoeveel subsidies er worden ontvangen in de Vlaamse lokale besturen en welk aandeel zij vertegenwoordigen in de totale ontvangsten van de besturen? Of bent u al langer op zoek naar een benchmark voor uw gemeente? Christophe Vanhee (senior researcher aan de Universiteit Gent en directeur van de FEB Academy) zal tijdens een webinar aan de hand van eigen verkennend onderzoek enkele cijfers uit de doeken doen.

In 2021 deed Christophe al eerder onderzoek voor Subsidiemanager. Uit de cijfers van het boekjaar 2019 bleek dat alle Vlaamse gemeenten en OCMW’s samen voor een totaalbedrag van ruim 6,2 miljard euro subsidies ontvingen. Dat is gemiddeld 954 euro per inwoner. Subsidies waren hiermee de belangrijkste inkomstenbron voor de Vlaamse lokale besturen (44%), belangrijker zelfs dan hun fiscale ontvangsten (38%). Maar is dat nog steeds zo? Merken we vandaag evoluties in deze cijfers? Hebben de coronacrisis en de inflatie een grote impact hierop? Zijn er de voorbije jaren meer of minder subsidies binnengehaald en in welke beleidsdomeinen vinden we de meeste subsidies terug? We zoeken het uit!

Er moet overigens voorzichtig worden omgesprongen met een eventuele benchmarking van besturen onderling. Het risico bestaat namelijk dat men appels met peren gaat vergelijken. Daarom zal de lesgever enkele clusters maken in een poging om efficiënter en zinvoller te kunnen benchmarken.

Benieuwd naar alle cijfers? Volg dan zeker dit webinar!

 

Op de hoogte blijven van niet te missen subsidienieuws? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Subsidies".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Live webinars
20/09/2022 online via webinar

Live webinar

Spreker
Christophe Vanhee is senior researcher aan de Universiteit Gent en directeur van de FEB Academy.
Datum
Dinsdag 20 september 2022
Locatie
Online (live webinar)

online via webinar
Praktische info
Live webinar

Deze infosessie in de vorm van een live webinar gaat door op dinsdag 20 september 2022, van 10.00 - 11.00 u. De link naar de Zoom meeting wordt u apart doorgestuurd.

Het webinar wordt niet opgenomen.
Na afloop van het webinar krijgt u de presentatie toegestuurd.

Stel uw vragen!

Heeft u vragen? Aarzel dan niet ze te stellen via welkom@subsidiemanager.be.

Prijzen
Deze prijs is incl. btw.
Wie Prijs incl. btw Info
GRATIS € 0 Gratis voor klanten van Subsidiemanager
Basisprijs € 75
Kies 1 of meerdere sessies