ONZE OMGEVING | Europese en Vlaamse natuurregelgeving en hun impact op planopmaak en projectontwikkeling

0 beschikbare sessie(s)

Nu vegetatiewijzigingen sinds 1 augustus 2018 onderdeel zijn geworden van de omgevingsvergunningenregelgeving, is het natuurbeschermingsrecht actueler dan ooit. Nieuwe projectontwikkelingen staan of vallen met een ecologische onderbouwing. Ook de natuurimpact van bestaande activiteiten wordt met argusogen gevolgd. Termen als ‘habitattoets’, ‘natuurtoets’, ‘verscherpte natuurtoets’, ‘instandhoudingsdoelstellingen’ en ‘PAS’ zijn gemeengoed geworden.

Met deze opleiding laten we u het spreekwoordelijke bos door de bomen zien. Robin Verbeke stelt de  bouwstenen van het Vlaamse natuurbeschermingsrecht voor, waarna Thomas Defoort tekst en uitleg geeft bij de concrete gevolgen voor de praktijk van het Vlaamse instandhoudingsbeleid. Maarten Hens zoomt specifiek in op de Programmatische Aanpak Stikstof.

In het namiddagluik bespreken Peter De Smedt en Matthias Strubbe de moeilijkheden waartoe de integratie van vegetatiewijzingen in de omgevingsvergunning aanleiding kunnen geven. Ook het wel en wee van natuurbeschermingsrecht bij ruimtelijke infrastructuurprojecten (zowel op plan- als op projectniveau) passeert de revue, waarbij wordt vertrokken vanuit toepassingen in de (recente) rechtspraak.

 

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Omgevingsrecht en omgevingsbeleid | OmgevingConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Kies 1 of meerdere sessies