Criminaliteit ontbloot. Barrièremodellen als innovatief instrument tegen criminele fenomenen

0 beschikbare sessie(s)

'Barrièremodellen' is een begrip dat op Europees niveau ondersteund wordt en zowel in Nederland als in België opgang maakt. Het is een methodiek om inzicht te krijgen in de manier waarop criminelen zich organiseren en hoe hun 'bedrijfsprocessen' werken. Hoe organiseren zij zich om criminaliteit te plegen en wat gebeurt er met de criminele opbrengsten? Welke stappen moeten de actoren binnen de veiligheidsketen zetten, om op basis van deze inzichten effectief daarop in te grijpen?

Om deze barrières te detecteren die door de veiligheidsactoren opgeworpen worden in de aanpak van (criminele) fenomenen, wordt ook de actuele (samen)werking geëvalueerd om zo te komen tot een slimme multidimensionale benadering.  Ook op alle niveaus van de Geïntegreerde Politie (zowel de Lokale Politie als de centrale en gedeconcentreerde diensten van de Federale Politie) dient de nodige expertise en kennis te worden ontwikkeld en de middelen duurzaam te worden ingezet. Aan de hand van een ‘barrièremodel’ verwerft men inzicht in het gehele criminele fenomeen of proces, de factoren die het delict of crimineel proces  vergemakkelijken en de verschillende stappen die delinquenten of criminele organisaties zetten om delicten te plegen.

Het resultaat is een gamma van mogelijke maatregelen voor een integrale aanpak via pro-actie, preventie, repressie en nazorg.  Maatregelen die voor de politie en haar partners tot veelbelovende of effectieve uitkomsten kunnen leiden (evidence-based) in het streven naar een veilige en leefbare samenleving. Net daarom worden barrièremodellen in de nieuwe Kadernota Integrale Veiligheid en het Nationaal Veiligheidsplan 2022-2025 vermeld als methode.

Wat steekt u ervan op?

Maak tijdens deze studiedag kennis met deze geheel nieuwe methodiek die door specialisten uit Nederland en België in kaart wordt gebracht. U maakt kennis met het concept, de werkwijze en uitgewerkte voorbeelden.

Bovendien kunt u de inhoud van deze interessante dag en veel meer ontdekken in de publicatie, die begrepen is in de inschrijvingsprijs. En daarna? Aan de slag met barrièremodellen!

Combineer met een gratis museumbezoek!

Deze studiedag vindt plaats in een uniek kader: het Museum Voor Schone Kunsten in Gent. Ideale omstandigheden om het bestaande barrièremodel ‘kunstdiefstallen’ aan den lijve te ondervinden!

 

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Politie | BlueConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Kies 1 of meerdere sessies