Wijziging geslachtsregistratie: procedure en afhandeling dossier na de wetswijziging van najaar 2023

Live webinar
0 beschikbare sessie(s)

Eind september 2023 is de Transgenderwet gewijzigd. Deze wet, in werking sinds 2018, vereenvoudigde de procedure tot wijziging van de registratie van het geslacht. Medische attesten of ingrepen zijn niet langer nodig. De wilsautonomie van de burger primeert. Het Grondwettelijk Hof verklaarde de wet in 2019 deels ongrondwettig. De huidige wetswijziging beoogt hier deels tegemoet aan te komen.

De wijzigingen hebben betrekking op de voorwaarden om een aanpassing van de geslachtsregistratie en een voornaamsverandering te bekomen. Onze experte neemt u mee doorheen de nieuwe werkwijze en wijst ook op andere elementen in de procedure die specifieke aandacht vergen. De bevoegdheid van de ambtenaar van de Burgerlijke stand bijvoorbeeld. Wat als de aangever illegaal is?
Ook de bekwaamheid van de aangever moet onderzocht worden. En wat met minderjarigen? Daarnaast zijn er termijnen die moeten gerespecteerd worden, en moet het dossier ook voor advies naar het parket.

Tijdens een live webinar van een halve dag wordt uw kennis bijgespijkerd, zodat u met alle vertrouwen een dossier kunt afwerken (o.a. Rijksregister en DABS), en de betrokken burger correct kunt informeren volgens de laatste nieuwe wetswijziging. 



Dit vonden deelnemers aan de live webinars in 2022 van deze opleiding:

"Was zeer volledig en goed gestructureerd"
"Rustige en duidelijke spreker, aangenaam om naar te luisteren"
"De opleiding was volledig, zelfs als er een vraag opborrelde werd die toch in de opleiding behandeld"


Noot: deze opleiding is uitsluitend geschikt voor de beoogde doelgroep: werknemers bij lokale besturen en federale overheidsdiensten (FOD Justitie, FOD Binnenlandse Zaken, FOD Buitenlandse zaken, …).
Dank voor uw begrip hiervoor!


Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Burgerzaken | OranjeConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Kies 1 of meerdere sessies