Weerbaarheid van politiemensen na een ingrijpende gebeurtenis

1 beschikbare sessie(s) Schrijf u nu in

22 maart 2016 is een dag die in ons collectief geheugen gegrift staat. De aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation van Maalbeek brachten een diversiteit aan hulpverleners op de been, waaronder politiemensen. Een ingrijpende gebeurtenis als deze kan een impact hebben op de fysieke en mentale gezondheid van politieambtenaren. Ook confrontaties met agressie, geweld of (zelf)moord kunnen op korte of lange termijn van invloed zijn op het welzijn van politiemensen. Dit kan leiden tot een verhoogd absenteïsme of presentheïsme (aanwezig zijn maar taken niet naar behoren uitvoeren), een verlies aan motivatie of probleemoplossend vermogen, een lager zelfbeeld of het ontwikkelen van ziektebeelden zoals depressie, burn-out of post-traumatisch stresssyndroom. 

Anderzijds wijst onderzoek uit dat een groot deel van de politieambtenaren net veerkrachtig reageren in de nasleep van traumatische gebeurtenissen en dat roept vragen op. Is deze weerbaarheid louter een individueel gegeven? Kan de politieorganisatie hier een belangrijke rol in spelen? En wat met politiecultuur? Tijdens deze studienamiddag worden onderzoeksresultaten hierover gepresenteerd als input voor een debat over weerbaarheid bij eerstelijnshulpverleners.

Op het einde van deze studienamiddag zal de prijs worden uitgereikt van de 9de editie van de CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk (academiejaar 2018-2019).

Doelgroepen

Leden van de geïntegreerde politie, academische wereld en studenten criminologie, bestuurskunde, sociologie, politieke en sociale wetenschappen, veiligheidswetenschappen,…), lokale besturen, sociale sector, leden van de rechterlijke orde en advocatuur, leden van de bijzondere inspectiediensten en toezichthouders, private veiligheidsdiensten, politici, juridische adviseurs, beleidsmedewerkers en -verantwoordelijken,...

 

 

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Politie | BlueConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
28/09/2020 Ledeberg

CPS-Studienamiddag

Datum
Maandag 28 september 2020
Locatie
Cultureel centrum Ledeberg
Ledebergplein 30
9050 Ledeberg
Praktische info

Bereikbaarheid:
Openbaar vervoer: lijn 1 - 4 - 9 - 20 - 22 - 24 - 27 - 28 - 94 - 96 - N4 (halte Ledebergplein / Eggermontstraat))

Auto: vlakbij afrit E40/E17 Gent-Centrum - Ledeberg

Parking: beperkt aantal parkeerplaatsen voor het gebouw en in de omliggende straten (betalend kortparkeren). Wij raden u aan uw wagen gratis te parkeren aan één van de P&R parkings in en rond Gent en van daar het openbaar vervoer te gebruiken (https://stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/parkeren/park-and-ride-pr).

Prijs: 
De normale deelnameprijs bedraagt 65 € per deelnemer. In de inschrijving zijn de kosten van de ontvangstkoffie en de koffiepauze, de documentatiemap en de netwerkdrink inbegrepen.

Inschrijvingen met korting:
Structurele partners van het CPS krijgen 10% korting op de inschrijvingsprijs. Het volstaat hiervoor aan te klikken dat u structureel partner bent bij de online inschrijving.
Individuele voltijdse onbezoldigde studenten: studententarief van 25 € per persoon. Voor groepen studenten gelden speciale voorwaarden, neem aub contact op met sec@policingandsecurity.be.

Betaling: 
Betaling gebeurt na ontvangst van een factuur die via email wordt verstuurd (tenzij anders gevraagd). Geef indien nodig a.u.b. het correcte e-mailadres op waarnaar de factuur verstuurd moet worden. Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk 3 dagen voor de studiedag. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen, mits u dit uiterlijk 2 dagen voor de studiedag doorgeeft. Indien vervanging of verhindering niet tijdig wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Accreditatie:
Politiemedewerkers: Deze studiedag zal erkend worden als voortgezette baremische vorming.
 

Programma

13.00 u.  Ontvangst
13.30 u.  Inleiding door de dagvoorzitter | Prof. dr. Marleen Easton - UGent
13.45 u.  ‘Behind blue lights’: weerbaarheid van politieambtenaren na de terroristische aanslag van 22/3 op Brussels Airport | Vanessa Laureys - UGent/PZ Sint-Niklaas
14.15 u.  Lessons learned na 22/3 & handvaten voor de toekomst | Nils Rentmeesters - Stressteam van de federale politie
14.45 u.  Pauze
15.00 u.  PTSS bij de politie en de invloed van organisatiecultuur op de bespreekbaarheid van traumatische gebeurtenissen | Hans Moors – Commissaris PZ Gent
15.30 u.  Debat met HCP Jo De Cuyper (LPA BruNat), HCP Jurgen De Landsheer (korpschef PZ Brussel-Zuid), Olivier Max (Campus VESTA), Bert Brugghemans (CEO Brandweer Zone Antwerpen)
16.30u: Prijsuitreiking CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk (academiejaar 2018-2019) | Marc Bloeyaert, voorzitter van de CPS-prijs
17.00 u.  Afsluiting en netwerkdrink

 

Dit programma is nog onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Prijzen
Hierin zijn de kosten van de ontvangstkoffie, de koffiepauze, de documentatiemap en de netwerkdrink inbegrepen.
Wie Prijs incl. btw Info
Per deelnemer € 65 Basisprijs
Per deelnemer € 25 Prijs voor voltijdse onbezoldigde studenten
Kies 1 of meerdere sessies