Organisatiecultuur: meer inzicht leidt tot een krachtig managementinstrument

1 beschikbare sessie(s) Schrijf u nu in

Organisatiecultuur wordt alom erkend als één van de belangrijkste elementen in het uitbouwen van een succesvolle organisatie. Organisatiecultuur heeft immers een vinger in de pap bij omgaan met verandering, welzijn van medewerkers, nastreven van kwaliteit, visie op en gedragenheid van leiderschap, strategische keuzes, …

En toch blijft organisatiecultuur vaak moeilijk vatbaar. Het is de “geest in de machine”, die veel stuurt en bepaalt, maar zichzelf moeilijk laat zien. Cultuur “zit in de muren”, heeft de neiging om medewerkers en leidinggevenden te overleven en zich te uiten in verhalen, rituelen en voor buitenstaanders soms vreemde praktijken.

Deze vorming stelt zich als doel om organisatiecultuur diepgaand te onderzoeken en het “onpakbare” karakter ervan om te zetten in heldere definities en typologieën én manieren om cultuur objectief in kaart te brengen.

Het beter begrijpen van wat organisatiecultuur is, deze kunnen beschrijven, definiëren en meten, opent immers de weg om cultuur doelgericht in te zetten als krachtig managementsinstrument. Want ‘if you can’t measure it, you can’t manage it' (P. Drucker)

 

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Welzijn en Zorg | VIEWZ".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Klassikale opleidingen
21/09/2021

Opleiding

Spreker
Tom Vandooren is voorzitter van Quest-it en docent aan de Arteveldehogeschool. Hij bouwde ervaring op in onder meer Bijzondere Jeugdzorg, de opvang van kandidaat-vluchtelingen, het buurtwerk en het Algemeen Welzijnswerk. Hij is gepassioneerd door mensen die met, maar vooral voor andere mensen werken en kan op ruime ervaring bogen als consultant voor lokale besturen. Bovendien is hij auteur van een gewaardeerd handboek omtrent klantgerichtheid: “Te mooi om (niet) waar te zijn” evenals van een inspiratiegids omtrent klantgerichtheid specifiek voor lokale besturen: “Over dienstbaarheid” (2021).
Datum
Dinsdag 21 september 2021
Locatie
Park Inn by Radisson Leuven
Martelarenlaan 36
3010 Leuven

Klik hier voor een routebeschrijving.

Praktische info
Doelgroep

HR-verantwoordelijken en leidinggevenden in social profit en lokale besturen.

Opbouw van deze vorming
  • Digitale kennisclips: twee weken voor de vorming ontvangt u vier korte kennisclips (een soort videocapsules) die u op voorhand kunt bekijken:
    • Kennisclip “Groepsnormen”
    • Kennisclip “Organisatiecultuur begrijpen”
    • Kennisclip “Organisatiecultuur in kaart brengen”
    • Kennisclip “Organisatiecultuur veranderen”

  • Intervisiemoment: deze dag wordt klassikaal georganiseerd, het programma ziet er als volgt uit:
Programma

09.00 u. Kennismaking & doelstellingen
09.30 u. Van buitenlaag naar binnenkant: op zoek naar onderliggende waarden
10.30 u. Koffiepauze
11.00 u. Benoemen van typologie
12.00 u. Waarde van cultuur (intern en extern)
12.30 u. Lunch
13.30 u. Benoemen en aanpakken van verandering
14.30 u. Opmaken van een veranderplan
15.00 u. Koffiepauze
15.30 u. Leiden van cultuurverandering
16.30 u. Afronding
16.45 u. Einde

Prijs
Deze prijs is inclusief btw, lunchpauze, koffiepauzes en digitale documentatiemap achteraf. Betaling na ontvangst factuur.
Wie Prijs incl. btw Info
Per deelnemer € 195
Kies 1 of meerdere sessies