Psychosociaal welzijn in de publieke sector

0 beschikbare sessie(s)

UPDATE dd 19/10/20 >> Deze opleiding gaat zeker door!

 

De werkdruk voor het personeel in de publieke sector blijft stijgen. Of u nu werkt in het onderwijs, bij de politie of bij een lokale, federale of Vlaamse overheidsdienst, uw psychosociaal welzijn komt steeds meer onder druk te staan. Niet alleen riskeert u een burn-out, maar ook risico’s als pestgedraggeweld en ongewenst seksueel gedrag nemen hierdoor toe. Hoog tijd om na te gaan hoe u als werkgever of leidinggevende hiermee het best omgaat.

Op deze studiedag draait alles rond verantwoordelijkheid. Als werkgever bent u verplicht een goed welzijnsbeleid uit te werken. We starten met een kennismaking van het wettelijk kader waarbinnen u als overheidsorganisatie uw welzijnsbeleid uittekent. Aan welke verplichtingen moet u voldoen? En welke mogelijkheden krijgt u aangereikt? De sprekers doorlopen de procedures, bespreken uitgebreid de actiemiddelen en beschermingsmaatregelen én brengen de verantwoordelijkheden van de verschillende actoren duidelijk in kaart.

Vervolgens leert u een actieplan psychosociaal welzijn uit te werken op maat van uw organisatie. Dit actieplan zet vooral in op preventief en evidence based werken en het voorkomen dat collega’s uitvallen.

Maar ondanks een sterk preventief beleid, kan het toch nog fout lopen. Als afsluiter komen een aantal interessante cases afkomstig uit de lokale overheden en de onderwijs- of politiesector aan bod. Per case wordt nagegaan waar het fout liep en of dit voorkomen had kunnen worden. Heeft u zelf een interessante case of vraag die u tijdens de opleiding wil behandelen? Aarzel niet ons deze vooraf te bezorgen.

 

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Lokaal personeelsbeleid | HRMConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
22/10/2020 Gent

Psychosociaal welzijn in de publieke sector

Sprekers
Stijn Van Lancker is advocaat bij het advocatenkantoor Storme Law en actief in het arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht en gespecialiseerd in het ambtenarenrecht.
Jessy Dousselaere is HR Regisseur Welzijn bij de Vlaamse Overheid, Dienst Overheidspersoneel. Ze coördineert daarbij ook de pool veerkrachtcoaches en is zelf ook actief als veerkrachtcoach.
Datum
Donderdag 22 oktober 2020
Locatie
Holiday Inn Gent Expo
Maaltekouter 3
9051 Gent

Klik hier voor een routebeschrijving.


Parking 2,50 euro.

Praktische info
Duur

Van 13.00 u. tot 17.00 u.
Onthaal vanaf 12.30 u.

Voor wie?

Personeelsdiensten lokale besturen, onderwijssector, federale en Vlaamse overheid, sociale bureaus, advocaten publiek en sociaal recht, ...

Programma

 

12.30 u.  Onthaal en registratie van de deelnemers

13.00 u.  Psychosociaal welzijn op de werkvloer | Stijn Van Lancker

   • Kennismaking met de bestaande regelgeving
   • Wat is psychosociaal welzijn op de werkvloer
   • Welke psychosociale risico's zijn er?
   • Hoe reageren?
   • Welke verantwoordelijkheden dragen de werkgever en de leidinggevenden?
   • Welke actiemogelijkheden heeft uw medewerker?
   • Praktijkcases met bijzonderheden en toepassingen van het psychosociaal welzijn (o.a. pesterijen, ...) op het werk in de publieke sector

14.45 u.  Koffiepauze

15.00 u.  Preventief en evidence based psychosociaal welzijnsbeleid | Jessy Van Dousselaere

   • Bouw uw eigen actieplan psychosociaal welzijn uit
   • Werk preventief en evidence based
   • Wat zijn de bouwstenen van een goed psychosociaal welzijnsbeleid?
   • Inspirerende praktijkvoorbeelden

16.30 u.  Vragen

17.00 u.  Einde

 

Boek
Psychosociaal welzijn op de werkvloer
Stijn Van Lancker

Wat betekent de "pestwet" voor de publieke sector?
Editie 2015, met addendum 2019

Wilt u weten hoe de vernieuwde pestwet het er in de praktijk van afbrengt? Hoe de wet in de publieke sector wordt toegepast? En hoe u psychosociale risico’s in uw bestuur nog beter kunt voorkomen? Dan vormt deze uitgave een onmisbare informatie- en inspiratiebron.

Klik hier voor meer info.

Boekprijs: € 69,00
Prijs
In deze prijs zijn de koffiepauzes en de documentatiemap begrepen. Betaling na ontvangst factuur.
Wie Prijs incl. btw Info
Per deelnemer € 149
Kies 1 of meerdere sessies