Tegemoetkomingen aan personen met een handicap. Ook voor mijn cliënt?

1 beschikbare sessie(s) Schrijf u nu in

Op 1 juli 1987 trad de wet van 27 februari 1987 betreffende de tegemoetkomingen aan personen met een handicap in werking. De maatschappelijke integratie voor personen met een handicap blijft een heet hangijzer en de tegemoetkomingen zijn heel complex. Maar recent onderging de wet van 1987 een aantal belangrijke aanpassingen. Denk aan de ‘prijs van de liefde’, de ‘prijs van de arbeid’ en de leeftijdsverlaging naar 18 jaar.

Na een kort historisch overzicht, bekijken we in dit webinar aan welke voorwaarden een persoon met een handicap moet voldoen om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming. Wat zijn de leeftijdsvoorwaarden, maar ook nationaliteits- en verblijfsvoorwaarden?

Wanneer adviseert u een cliënt een aanvraag voor een inkomensvervangende en integratietegemoetkoming in te dienen? En hoe kan u hem hierin begeleiden? Wanneer beantwoordt uw cliënt aan ‘een vermindering’ van verdienvermogen? Hoe wordt de zelfredzaamheid beoordeeld en welke criteria zijn hierbij van belang? We geven tips voor een goede medische onderbouwing, en bespreken de documenten die hier een rol kunnen in spelen.

Ook de financiële berekening van de tegemoetkoming komt aan de hand van concrete situaties uitgebreid aan bod. Wie 18 jaar is en een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuning ontvangt, kan ervoor kiezen om de overstap te maken naar een inkomensvervangende en integratietegemoetkoming. Een niet zo makkelijke keuze, die men best neemt met kennis van zaken. Tot slot kijken we ook kritisch naar het huidige systeem en richten we een blik op de toekomst.


Deelnameprijs

Basisprijs: € 75 (niet-abonnees Sociale Landkaart)
Kortingsprijs: € 55 (abonnees Sociale Landkaart)

 

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Welzijn en Zorg | VIEWZ".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Webinars on demand
07/11/2022 online via webinar

Webinar on demand

Spreker
Els Van Langenhoven is expert wetgeving en belangenbehartiging bij de Dienst Maatschappelijk werk van CM. Ze werkt voornamelijk rond signalenbehandeling, ontsluiting van de wetgeving en ontwikkelt werkinstrumenten voor maatschappelijk werkers. Ze is expert sociale rechten voor de doelgroepen chronisch zieken, personen met een handicap, ouderen met een zorgbehoefte en hun mantelzorgers.
Datum
Maandag 07 november 2022
Locatie
Online (webinar on demand)

online via webinar
Praktische info

Het webinar duurt anderhalf uur en is beschikbaar vanaf 7 november 2022 tot en met 6 januari 2023. Zo heeft u ruim de tijd om dit webinar te volgen, op een moment dat u zelf kiest. De activatielink naar het webinar on demand krijgt u op 7 november per mail toegestuurd.

Het webinar kan u zoveel als gewenst opnieuw bekijken.

Vragen?

Heeft u na het webinar nog vragen? Aarzel dan zeker niet om ze te stellen. Dat kan via redactie@connect-to-viewz.be. We bundelen alle vragen en de antwoorden erop en bezorgen ze nadien aan alle deelnemers.

Prijzen
Deze prijzen zijn incl. btw.
Wie Prijs incl. btw Info
Basisprijs € 75 Prijs voor niet-abonnees Sociale Landkaart
Kortingsprijs € 55 Prijs voor abonnees Sociale Landkaart
Kies 1 of meerdere sessies