CPS-studiedag: Debat ‘De impact van fake news op het werk van politie- en veiligheidsdiensten’

0 beschikbare sessie(s)

If it was shared on facebook and twitter, then it must be true. Een kwantitatief onderzoek naar de relatie tussen fake news en angst voor criminaliteit.’ Met deze afstudeerscriptie in de criminologische wetenschappen won Birte Vandaele de tiende editie van de CPS-scriptieprijs die werd uitgereikt op de CPS-studiedag op 15 oktober 2021. Dit onderwerp leek voor het CPS de ideale gelegenheid om de jaarlijkse activiteit voor de structurele partners en andere geïnteresseerden aan dit thema te besteden. 

Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 is fake news alomtegenwoordig. Fakenewsberichten verschenen massaal in het voor-of nadeel van presidentskandidaten om kiezers te winnen. Door de snelle groei van het internet en de massamedia in de late twintigste eeuw en de opkomst van de sociale media in de 21ste eeuw is het fenomeen fake news buitengewoon groot geworden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de impact van fake news op (veiligheid in) de samenleving de laatste jaren steeds groter en duidelijker geworden is.  In een interview met Knack (10/11/202) verwijst Jaak Raes, administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, naar het internet en de sociale media als belangrijke informatiebronnen voor zijn dienst.  Op de vraag of gewelddadige en vaak anonieme grootspraak op sociale media zoals Twitter ernstig moet worden genomen en hoe een onderscheid maken tussen bluf en reële dreiging is het antwoord dat dit niet altijd vanzelfsprekend is.

Ook politiediensten hebben te maken met fake news. Het zou niet de eerste keer zijn dat de politie een oproep krijgt waar ze veel zorg en capaciteit aan besteedt om dan tot de conclusie te komen dat het nep is.

Maar hoe groot is de impact van fake news op de werking van de politie- en andere veiligheidsdiensten?

Daarnaast willen we ook nagaan of politie- en veiligheidsdiensten wel voldoende gewapend zijn in de strijd tegen fake news. Kan een wettelijke regeling hierbij helpen? En hoe zit het met de bestraffing van de verspreiding van nepnieuws? Kan men het probleem van desinformatie onder controle krijgen door middel van striktere regelgeving? Of begeeft men zich hiermee te veel op de dunne lijn tussen regulering en censuur?

Dit willen we nagaan aan de hand van een live online debat (webinar).

Na afloop van het webinar krijgen de deelnemers een exemplaar van de winnende scriptie toegestuurd.

 

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Politie | BlueConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Kies 1 of meerdere sessies