Tweedaagse opleiding "Wegwijzer funerair erfgoed"

0 beschikbare sessie(s)

Artikel 26 § 2 van het decreet op de begraafplaatsen en lijkbezorging stelt dat elk lokaal bestuur een lijst moet opmaken van graven met lokaal historisch belang. Die lijst bevat alle te bewaren erfgoedelementen waarvoor lokale besturen gedurende 50 jaar de zorg op zich nemen. Op die manier kan het lokaal bestuur waardevolle grafmonumenten bewaren in hun oorspronkelijke staat als blijvende getuige van de geschiedenis.

Als lokaal bestuur mag u zelf een lijst funerair erfgoed opstellen …

De decreetgever houdt een stok achter de deur en stelt dat bij ontstentenis van deze lijst het initiatief tot de opmaak ervan kan genomen worden door de Vlaamse regering of haar gemachtigde. De gemeente krijgt dus alle vrijheid om haar inventaris zelf inhoudelijk vorm te geven en aan te passen aan haar lokale feitelijke en historische context.

… maar hoe pakt u dat het best aan?

Gezien 2021 een kanteljaar is omdat vele eeuwigdurende concessies - die in 1971 werden omgezet in 50 jarige concessies - vervallen en hierdoor belangrijke historische graven dreigen te verdwijnen, stellen vele besturen de vraag: hoe begin ik nu aan de opmaak van een lijst funerair erfgoed?

Tijdens deze live webinars wordt gepoogd een antwoord te geven op deze vraag en wordt stilgestaan bij volgende onderwerpen:

  • Wat moet ik begrijpen onder lokaal historisch belang?
  • Moet de grafconcessie verlopen zijn wil het graf in aanmerking kunnen komen voor de lijst funerair erfgoed?
  • Wat met monumenten die reeds beschermd zijn als monument?
  • Hoe ga ik tewerk bij het maken van de selectie en waardebepaling?
  • Welk stappenplan volg ik het best?

De sprekers reiken u een aantal praktische werkinstrumenten aan om funerair erfgoed te inventariseren en te waarderen. Tevens worden gemeentebesturen gesensibiliseerd om de wettelijk voorziene lijst van lokaal historisch belangrijke graven op te maken. Tot slot reiken we ideeën aan voor het opmaken van een beheersplan voor uw begraafplaats(en). 

 

Abonnees op OranjeConnect 4-in-1 genieten 10% korting op alle opleidingen Burgerzaken!

Op de hoogte blijven van niet te missen studiedagen? Klik hier om in te schrijven op de nieuwsbrief "Burgerzaken | OranjeConnect".

Inschrijven

Inschrijven op afzonderlijke sessies
Kies 1 of meerdere sessies